Guidad meditation

Vad är en guidad meditation? 

En guidad meditation är en meditation där en lärare ger instruktioner. Det är vanligast när man börjar att meditera att lyssna på guidade meditationer men även den mest erfarna meditatören kan välja att lyssna till en guidad meditation.

Fördelar med guidad meditation

För nybörjaren kan det hjälpa en att förstå vad syftet är och ge tydliga men enkla instruktioner under meditationen. En definition av meditation är att det är ett verktyg för att inte vara distraherad, alltså att vara närvarande. Under en guidad meditation brukar därför läraren påminna meditatören att notera om den blivit distraherad och i så fall komma tillbaka med sin uppmärksamhet till nuet utan ansträngning eller anspänning. Instruktionen är en påminnelse att uppleva det innevarande ögonblicket i stället för att tänka om det. Den andra delen i meditation är medvetenhet. Inom vissa traditioner som t ex vipassana kallas detta för insiktsmeditation.  En fördel med en guidad meditation är att en erfaren lärare kan uppmärksamma den som lyssnar på mer subtila händelser i medvetandet. Det är alltid meditatören som upplever och upptäcker insikter själv, men läraren kan hjälpa till genom att peka ut hur det mänskliga medvetandet fungerar. 

Se instruktionerna som inbjudningar

Det viktigaste med en guidad meditation är att instruktionerna som inbjudningar och inte krav som du måste följa. Vissa personer som har upplevt trauma har till exempel svårt att fokusera på andetaget, medan andra kan uppleva att andra instruktioner inte passar dem. Meditation kan hjälpa en att bygga upp en inre visdom där man får större förståelse över vad som passar en själv, så vår rekommendation från Mindfully är att du ska utgå från vad som känns naturligt för dig.       

Skillnaden mellan guidad, semi-guidad och oguidad meditation

En guidad meditation är som sagt en meditation som leds av en lärare. Guidade meditationer kan skilja sig åt hur mycket guidning de har men gemensamt är att du som lyssnar vägleds och får instruktioner. En semi-guidad meditation innehåller som ordet avslöjar färre guidningar. De utgår från att meditatören har förstått grunderna i meditation och ger oftast bara några påminnelser under meditationen. En oguidad meditation sker utan vägledda instruktioner från en lärare och förutsätter att den som mediterar förstår vad praktiken går ut på. Det är högst individuellt vad som fungerar bäst och dessutom kan det skilja sig dag från dag eller under perioder. Att utforska själv vad som passar bäst är en del av resan.  

Instruktioner för en oguidad meditation 

Att meditera själv utan instruktioner är inte särskilt svårt, men det kan vara lätt att glömma bort att vara närvarande och medveten. Här följer några enkla instruktioner eller påminnelser för dig som vill meditera utan guidning. I början kan det vara till fördel att hitta en tystare plats där du är ostörd och som inte distraherar dig men du kan meditera var som helst. Sitt bekvämt i en position där du kan vara alert och vaken, en stol går alldeles utmärkt.  

Instruktioner för mindfulnessmeditation (Nybörjare)

Instruktioner för öppen medvetenhet (Avancerad)

250 guidade meditationer på svenska i Mindfully och mycket mer   

I den svenska meditationsappen Mindfully hittar du över 250 guidade meditationer på svenska. Här kan du lära sig att meditera med vår Meditationsresa som består av sju delar och totalt 49 meditationer. Du hittar även enskilda meditationer utifrån olika teman som stress, relationer, lycka, jobbiga känslor och sömn samt meditationer utifrån var du befinner dig i livet, till exempel om du är nervös inför första dejten, har en jobbig flytt på gång eller ska besöka (svär)föräldrarna en helg. Dessutom hittar du semiguidade meditationer i appen och får tillgång till vår meditationstimer där du kan ställa in hur länge du vill meditera och om du vill få påminnelser i form av gongljud.

Det som skiljer Mindfully från andra appar förutom att den är på svenska är att den även har en unik blandning av innehåll för nybörjaren och för den mer erfarne meditatören. För dig som vill gå djupare i din inre utveckling hittar du en kunskapsdel. Här kan du lyssna på Insikter som belyser vinsterna av meditation, etiska reflektioner samt vad vetenskapen kommit fram till. Du kan även lyssna på poddsamtal från Meditera Mera helt fritt från reklam där vi träffar några av världens ledande lärare och experter. Sist men inte minst hittar du dom vanligaste frågorna och svaren samlade i vår Q&A.

Ladda ner Mindfully