Intervju med Axel Wennhall

Axel är medgrundare av Mindfully, ansvarig för appens innehåll och rösten bakom många av meditationerna. I den här intervjun får vi lära känna honom bättre.

Det är ingen överdrift att säga att mycket av Axels liv kretsar kring meditation. När han inte spelar in meditationer och hittar nya lärare till Mindfully är han ute och föreläser om mindfulness. Dessutom leder han retreater och han har även skrivit en bok om meditation. Vår intervju med Axel är som du säkert anar genomsyrad av meditation men vi får också lära känna andra delar av honom.

Axel Wennhall

Hur upptäckte du meditation?

Efter ett par hektiska år på olika PR-byråer insåg jag också att jag var vilse privat. Jag blev då tipsad om att gå att träffa någon att prata med och min dåvarande chef satte mig i kontakt med en coach. På ett av våra första samtal fick jag ett andligt uppvaknande som kan beskrivas som en stund av klarhet, då jag insåg att jag inte är mina tankar som säger att jag alltid måste prestera och vara duktig utan den som kan observera dom. Det blev också tydligt att jag var mig själv när jag var närvarande. Meditation blev därefter övningen i att gå från att vara identifierad med tankar och känslor till att i stället nyfiket, tillåtande och vänligt observera, känna och uppleva det som händer just nu.      

Hur ser din meditationspraktik ut idag? 

Jag är småbarnsförälder så det blir inte alltid som jag önskar. Men när det blir det mediterar jag ca 30–40 minuter på förmiddagen efter att vi lämnat vår dotter på förskolan och innan jag öppnar datorn. Oftast mediterar jag med en form av öppen medvetenhet och där jag även förnimmer en sorts hjärtnärvaro. Som avslutning brukar jag påminna mig om vad jag är tacksam för och även göra en kort metta-meditation som inkluderar alla levande varelser. Är jag i konflikt med någon (oftast min fru) brukar jag inkludera henne först. 

Vilka vanliga misstag ser du bland klienter/elever du möter? 

Det gäller såklart inte bara dom utan även för mig själv. Att vi tar saker och ting personligt och att vi projicerar våra egna känslor på andra: ”du gjorde att jag blev arg”. Då glömmer vi bort att vi själva är ansvariga för vad vi känner. Det kan vara en sur karamell att inse detta för det kan kännas enklare att skylla på någon annan, men det är sant och den enda vägen till känslomässig frihet. 

Vilket råd skulle du ge dig själv om du kunde åka tillbaka i tiden till när du upptäckte meditation?

Du kommer inte att upptäcka något magiskt fyrverkeri som kommer förändra dig i framtiden. Du har redan upptäckt att livet alltid utspelar sig nu och att komma hit med din fulla uppmärksamhet är vad det handlar om. Det är här allt. Utforska det här pågående mysteriet stället för att söka efter något spektakulärt. 

Vilken egenskap önskar du att det fanns mer av i världen? 

Ärlighet, men den skulle behöva komma tillsammans med närvaro. Jag vill inte se fler forum där människor delar sina ogenomtänkta åsikter, det är inte den ärlighet jag önskar. Det är ärligheten där vi kan vara sanna mot oss själva och andra, där vi har mod att vara sårbara och där vi inte behöver låtsas att vara någon annan än den vi är just nu. Där det är uppskattat att vara ärlig utan att det behöver bli en stor konflikt för att någon blir kränkt. 

Vilka är dina bäst tips för att leva ett mer medvetet liv? 

Det är ett tvådelat tips. Det första är att åka på retreat, för det ger större möjlighet för insikter att komma fram. Det andra är att med sig ett nyfiket och utforskande perspektiv i ens vardag. Nej, det får bli tre saker. Tillåt allt att vara precis som det är, och undersök vad det innebär för dig.  

Vilka lärare har inspirerat dig?

Om jag skulle lista upp alla lärare som inspirerat mig skulle det kunna bli en bok. Jag känner en otrolig tacksamhet för alla som visat mig vägen, men för att nämna några få, Bengt Renander som öppnade min dörr och fortfarande är som en mentor. Sam Harris för hans unika kombination av intellektualitet och andlighet. Adyashanti för hans direkta sätt att utforska kontexten i stället för innehållet i ens upplevelse och vikten av tillåtelse. Loch Kelly för att praktisera mindfulness med minsta möjliga ansträngning och upptäcka en sorts hjärtnärvaro. Slutligen Joan Tollifson för hennes ärliga sätt att dela vad det innebär att leva ett närvarande liv.   

Vad gör dig närvarande?

Skidåkning nedför ett berg är min absoluta favorit, men jag älskar längd också. Dansa och kramas med kompisar. Tälta och vara ute i naturen. Yoga, spela tennis och innebandy. Bara vara och umgås med min familj. Sedan älskar jag att hämta och lämna på förskolan, där får jag en stor dos närvaro av alla barn. 

Vilken bok vill du tipsa om?

Fyratusen veckor: tidshantering för ett ändligt liv av Oliver Burkeman, Effortless mindfulness av Loch Kelly och Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov.

Vilken dokumentär vill du tipsa om? 

Älskade boken, men den får ta plats här i stället. How to change your mind på Netflix. 

Vilken egenskap hos dig själv tycker du är mest utmanande?

Mitt temperament och att jag ibland är väl kritisk både mot mig själv och mina närmaste. 

Vad lyssnar du på?

Min egen spellista där jag samlat mina favoritlåtar i över tolv år.  

Vilken är din favoritpodd? 

Making Sense eller Waking Up med Sam Harris. 

Har du någon oväntad talang? 

Haha, nu för tiden är det kanske att jag kan sitta helt stilla relativt länge. 

Hur ser en dag ut om du får bestämma helt själv? 

Vakna av mig själv och inte av en väckarklocka eller min dotter. Sedan en lång, tyst och stilla frukost med något som jag kan ha jordnötssmör på och två koppar kaffe. Därefter en lång meditation, och sedan komma ut i skogen på en promenad och varför inte avsluta med ett bad? Kanske spela tennis på eftermiddagen, och bada lite mera. Gärna middag med vänner på kvällen. Om jag får sovmorgonen dagen efter dansar jag gärna, annars lägger jag mig i god tid. 

Vad har du lärt dig som du önskar att andra fick upptäcka

Att vakna upp från identifikation med mina tankar och inse att jag är fri. 

Vad är du tacksam för som inte handlar om hälsa, relationer eller det här ögonblicket?

Alltid de två första kopparna kaffe på morgonen. Den andra är magisk. 

Mindfulness på svenska

4.7
4.8
4.6

Utvalda artiklar

  • Ny serie – Stresshantering

    Tillsammans med psykologen Daniel Ek lanserar vi nu Stresshantering som utgår ifrån modern psykologi i form av KBT och ACT och innehåller övningar som är beprövade i studier.

  • Intervju med Kay Rung

    Kay Rung är utbildare och konsult samt driver företaget Friare Liv. Dessutom är han en av Mindfullys lärare. Här får vi lära känna honom närmare.

  • Sju tips för att skaffa sig vanan att meditera

    Vi vet att vi har skapat en vana när det känns märkligt när vi bryter den, exempelvis att gå och lägga sig utan att borsta tänderna. På samma sätt är det med meditation.