Retreatkalender 2024

Retreat är en unik möjlighet att fördjupa sin meditation, utforska vad det innebär att vara människa och lära känna sig själv. På den här sidan har vi samlat retreater som vi och våra lärare varmt kan rekommendera. Vi hoppas att du hittar en retreat som passar dig.

2427 juni

Omvandling och transformation –  Ett retreat i tystnad  | Björnbacka, Grödinge | från 6 390 kr

Arrangör: Magnus Fridh och Sheila Arnell (About Yoga)

Längtar du bort från stress och höga krav? Är du redo för en förändring? Följ med oss på en ett retreat dedikerat till omvandling och transformation på vackra Björnbacka Retreatcenter söder om Stockholm.

Om retreaten

Tillsammans kommer vi spendera dessa dagar med att djupdyka i vår kropp och sinne genom yoga, meditation, andningsövningar mm. 

Det här ett retreat för dig som önskar komma ner i varv och få en större förståelse för vad som får dig att må bra och känna dig stark och utvilad. Vi kommer att spendera den här helgen off-line och i tystnad för att kunna vara med oss själva så mycket som möjligt.  Övningarna är tillgängliga för alla och vi kommer på bästa sätt att stötta dig på vägen.

Retreatet kommer ha utrymme för promenader, naturupplevelse och massor av vila. På vackra Björnbacka finns en stor härlig bastu med en sjö på gångavstånd. Vi har med vår egen kock, som kommer att tillaga och servera vegetarisk mat och snacks under hela helgen. 

Om lärarna

Sheila Arnell är lärare i hathayoga, yinyoga, yoni-shakti yoga, samt ashtangayoga. Hon har utövat yoga och meditation i många år, och undervisar idag ashtanga-, yin och hathayoga, breathwork samt meditation. Hon har studerat yoga utifrån flera olika perspektiv på universitetet och driver tillsammans med Magnus, meditationspodden About Yoga & Meditation. Sheila har även skrivit en bok om kvinnohälsa vid namnet De Inre Årstiderna – kropp, sinne och njutning, ämnad för att alla kvinnor på ett bättre ska förstå sin menscykel och sin kropp.

Magnus Fridh undervisar i yoga, mindfulness, meditation och breathwork. Magnus har genom akademiska studier i indologi med inriktning på tibetansk kultur och språk fördjupat sig inom ämnet. Han är även författare till böckerna Viloläge – mindfulness och meditation i vardagen och Att vara stilla när allt skyndar. Böckerna handlar om hur du hittar stillhet och lugn och ro i din vardag.

47 juli

Relationell Mindfulness® och rörelse retreat | Shambala Gatherings, Skinnskatteberg | från 6 295 kr

Arrangör: Vänskapslabbet

Denna helgretreat erbjuder meditation, vila och rörelse för att stilla ditt sinne. Genom dans, Feldenkrais-övningar och authentic movement fördjupar du din närvaro och engagerar din hjärna på ett annorlunda sätt.

RELATIONELL MINDFULNESS®
Upplev trygg närvaro och kontakt genom enkla principer som ökar din glädje, energi och frihet. Till skillnad från ensam mindfulness innebär Relationell Mindfulness® öppen interaktion i par eller grupp, vilket ökar självkännedomen och den ömsesidiga medvetenheten utan tidigare erfarenhet eller fysisk kontakt.

Deltagarna får ofta insikter, skratt och en djup känsla av samhörighet och närvaro.

Om lärarna

Daniel Ek är författare, leg. psykolog och medgrundare till Vänskapslabbet som tillhandahåller kurser i bland annat Relationell mindfulness. Han är utbildare i Acceptance and Commitment Therapy med fokus på stresshantering och har lång erfarenhet av meditation inom Vipassana Insiktsmeditation. Hans fokus har de senaste åren varit på relationers betydelse för hälsa och traumafokuserad psykologi. Daniel är förutom psykolog också hathayogalärare, qigong-lärare, thai yoga massör och utbildad inom Mindfulnessmeditation, Somatic Experiencing, Circling, Authentic Relating, Bioenergetics och Schematerapi. 

Anders Eriksson arbetar som HR-konsult och mindfulnesslärare och har sina huvudämnen inom kognitiv neurovetenskap, hälsopsykologi och coaching/motiverande samtal (MI) ifrån Göteborgs universitet och Skövde högskola. Han har varit särskilt intresserad av att integrera meditation och autentiskt relaterande i sina relationer för att fördjupa närvaro och kontakt både till sig själv och andra. 

Vänskapslabbet verkar för att stärka välmående och relationer hos människor genom föreläsningar, utbildningar och retreats inom områden som Relationell Mindfulness®, autentiskt relaterande, anknytning och nervsystemsreglering, traumamedvetenhet & traumaläkning. www.vänskapslabbet.se

1114 juli

Awaken In The Woods festival | Margreteholm, Mullsjö | från 3 000 kr

Arrangör: Mindfulness Manor

Mindfully är stolt partner till festivalen Awaken In The Woods som samlar några av Sveriges och Danmarks främsta lärare inom meditation, yoga och inre utveckling.

Om festivalen

På herrgården Margreteholm utanför Mullsjö arrangeras denna festival för tredje gången. Under långhelgen erbjuds ett smörgåsbord av workshops inom yoga, mindfulness, traumabearbetning, dans, tantra, shamanism m fl. Dessutom arrangeras ett flertal konserter, dansevenemang och konstprojekt.

Festivalen är familjevänlig, drog- och alkoholfri och till för dig som vill spendera en helg tillsammans med andra människor i närvaro och medvetenhet.

Om Mindfulness Manor

Margreteholm Mindfulness Manor drivs av Julie Moltke och hennes man Todd Dorigo och erbjuder yoga- och mindfulnessretreater, klasser och festivaler. Deras vision är att dela med sig av den unika och lugnande atmosfär som finns i den vackra, gamla herrgården, som är omgiven av Sveriges magnifika natur, och hjälpa människor komma i kontakt med några av de verktyg som kan hjälpa oss att leva ett stressfritt liv.

310 augusti

Mindfulness & Yogavandring | Abisko till Nikkaluokta | från 12 950 kr

Arrangör: Topo Travel

”Den största resan är resan inåt” – så lyder ett av citaten från Dag Hammarskjölds bok Vägmärken, som finns inristade på stenar vid särskilda meditationsplatser längs leden på denna vandringsresa med våra vänner på Topo Travel.

Om vandringen

Leden som heter just Dag Hammarskjöldsleden, är en drygt 10 mil lång pilgrimsled mellan Abisko och Nikkaluokta. Den är dock mer känd som ”norra delen av Kungsleden”, den del av den världsberömda vandringsleden som många anser som vackrast. Här färdas du genom fjällbjörkskog, upp på kalfjället, genom videsnår, genom djupa dalgångar och längs glittrande sjöar. Hela tiden omgiven av bergstoppar i en av världens äldsta bergskedjor. Vi bor i stugor och kan därför röra oss med lätt dagspackning och avsätta tid för yoga och meditation.

Att fjällvandra är verkligen på många sätt en inre resa. När de uråldriga fjällen tornar upp sig, bruset tystnar och naturen omsluter dig. Tillsammans med fjälledare Eva Söderström kan du slappna av och låta dina fötter ta dig framåt och med hjälp av Anna Linnea Hedelin, guidas du genom dagliga meditationer och yogaklasser som hjälper dig se djupare in i dig själv.

Om Topo Travel

Topo Travel är ett nystartat reseföretag där trygga resor, kunskapsberikande upplevelser och hög standard står i fokus. Självklart värderar vi även natur- och kulturvärden högt och arbetar för en hållbar turism i de områden vi besöker. Delgrundaren Linda Åkerberg bakom Wilderness Stories är ambassadör för Mindfully.

31 augusti–5 september 

Mindfulness, hjärtats väg retreat | Mundekulla, Emmaboda | från 5 900 kr

Arrangör: Camilla Sköld och Mumina Katarina Lundblad (CfMS.se & LevNU.net)

Temat är att öppna oss för det som är just nu, att öppna hjärtat är den röda tråden som kommer att leda oss igenom hela retreaten.

Om retreaten

Vi utforskar att lyssna, verkligen lyssna till oss själva och vila med det som är. Kärleksfull vänlighet, acceptans och försoning är bärande fundament under retreaten som vi utforskar och möter i olika meditativa övningar. Vi välkomnar gamla mönster av ”fight, flight, freeze, fawn” och ser på det genom hjärtas förståelse och möter gamla vanor och beteende som kan komma upp i tystnaden.

Vi kommer att göra meditativa övningar i vacker natur som stödjer tillit i att allt är som det skall vara.

Om lärarna

Mumina Katarina Lundblad är leg Psykoterapeut och leg Hälso- och Sjukvårdskurator. Hon utbildar i mindfulness- och compassionbaserade program. Hon är utbildad i Interpersonal Mindfulness Program, IMP och Compassionate Inquiry, CI. Läs mer om Katarina.

Camilla Sköld, med Dr i neurovetenskap och leg Fysioterapeut, har grundläggande psykoterapeututbildning med relationell inriktning, är grundare av Center for Mindfulness Sweden, CfMSweden. Hon utbildar i mindfulnessbaserad och medkänslofokuserad metodik nationellt på CfMSweden och internationellt. Hon är utbildad i Interpersonal Mindfulness Program, IMP och Compassionate Inquiry, CI. Läs mer om Camilla.

Båda lärarna har mer än 25 års meditationsutövande för olika lärare inom såväl sekulära som traditionella meditationstraditioner.

2529 september

Toppvandring & meditation retreat | Lofoten Apartments, Hopen | från 13 995 kr

Arrangör: Breathe In

Följ med oss till kanske världens vackraste plats för meditation, toppvandring och god mat på undersköna Lofoten Apartments. Nämnde vi bastu och kajak?

Om retreaten

Meditation – Under resan kommer vi att lära oss att bli mer närvarande och framförallt kommer vi att öva på det genom meditation. Axel kommer att handleda på plats och du kan självklart följa med även om du aldrig testat att meditera. Du kommer helt enkelt få testa på massa givande meditationer som kan hjälpa dig att vara närvarande både på resan och hemma.

Natur – Lofoten Apartments är en gömd skatt i Hopen, mellan Henningsvær och Kabelvåg. Ett gammalt fiskeri som våra vänner byggt om till modern standard med brygga mot vattnet och flera balkonger. Bergen sticker upp sina toppar överallt och ber om att bestigas. Omgivningarna går egentligen inte att beskrivas som något annat än fantastiskt.

Äventyr – Som sagt, mera äventyr! Var ska vi börja? På bergstopparna förstås. Vi kommer att utforska olika toppar på Lofoten, både rakt ut från huset men även en bit bort. Om vädret tillåter äter vi vår lunch ute. Då vi inte mediterar, vandrar eller bara är, så finns möjligheten att paddla ut i vikens vattnet direkt från bryggan (erfarenhet krävs). Vandringarna är av olika svårighetsgrad och får oss verkligen att se Lofoten. Men, resan är till för dig som resenär och du bestämmer hur äventyrlig du vill vara. Äventyr är olika för alla!

Om Breathe In

Breathe In har arrangerat meditations- och äventyrsretreater sedan 2018, både utomlands och i Sverige. Retreaterna leds av Gustav Nord och Axel Wennhall som är medgrundare till Mindfully. De har hittat tre vägar till närvaro, som delar med dig med på sina resor – naturen, meditation och äventyr. Naturen är alltid närvarande och hjälper oss att komma tillbaka till nuet. Äventyr kan ta oss in i tillstånd av flow där det förflutna och framtiden sjunker undan och vi blir helt närvarande. Meditation är mental träning och ett verktyg för att ta lära oss tillbaka till närvaro. Breathe In är för dig som vill upptäcka och leva i det innevarande ögonblicket, på deras retreat – och när du kommer hem.

1417 november

Mindfulness & Circling retreat | Shambala Gatherings, Skinnskatteberg | från 6 695 kr

Arrangör: Axel Wennhall och Daniel Ek

För andra gången någonsin arrangeras ett kombinerat mindfulness- och cirlingretreat i Sverige. Unna dig en paus från vardagens stress, krav och ansvar och kom tillbaka påfylld med verktyg du kan använda i din vardag, i relation till dig själv och till andra.

Om retreaten

Här får du uppleva närvaro och djupare kontakt med såväl dig själv som med andra människor. Vi kommer också skapa ett tryggt utrymme för djupavslappning och vila i grupp. Retreatet passar såväl nybörjare, erfarna meditatörer och dig som arbetar med andra människors inre utveckling. För att stödja integration av närvaron i ditt vardagliga liv ingår även en uppföljande digital workshop en månad efter retreatens slut. Det kommer även finnas möjlighet att ingå i en stödjande gemenskap efter retreatet. 

Om lärarna

Axel Wennhall är meditationslärare, författare och medgrundare och rösten bakom Mindfully. Han har skrivit boken Meditation – ett inre äventyr och driver podcasten Meditera mera. Axel har lett retreater sedan 2018 via Breathe In som arrangerar kombinerade meditation, natur och äventyrsretreater. Även om hans meditativa skolning främst kommer från traditioner som vipassana och non-duality är det frågeställningen: “Hur kan man leva ett mer närvarande och kärleksfullt liv i vårt moderna samhälle” som driver hans nyfikenhet och undervisning.  

Daniel Ek är författare, leg. psykolog och medgrundare till Vänskapslabbet som tillhandahåller kurser i bland annat Relationell mindfulness. Han är utbildare i Acceptance and Commitment Therapy med fokus på stresshantering och har lång erfarenhet av meditation inom Vipassana Insiktsmeditation. Hans fokus har de senaste åren varit på relationers betydelse för hälsa och traumafokuserad psykologi. Daniel är förutom psykolog också hathayogalärare, qigong-lärare, thai yoga massör och utbildad inom Mindfulnessmeditation, Somatic Experiencing, Circling, Authentic Relating, Bioenergetics och Schematerapi.