Intervju med Lasse Lychnell

Lasse Lychnell är forskare och lärare vid Handelshögskolan i Stockholm med fokus på inre utveckling, ledarskap och globala utmaningar. I den här intervjun får vi lära känna Lasse som även är en av Mindfullys lärare lite närmare.

Lasse Lychnell driver även det egna bolaget Being in Business, och en av hans största intressen är hur vi kan omsätta närvaro och medvetenhet in i arbetslivet. Läs mer om hur Lasse blev introducerad till meditation av sina föräldrar när han var nio år gammal, vilka lärare som inspirerat honom och vilken egenskap han önskar mer av i världen.

Lasse Lychnell

Hur upptäckte du meditation?

Jag mediterade ett par år när jag var 9-10 år gammal för att mina föräldrar ville det. För 18 år sen återupptäckte jag meditationen själv. 

Hur ser din meditationspraktik ut idag? 

Det går lite i vågor. Just nu gör jag väldigt lite formell meditationspraktik, utan experimenterar mer med att på olika sätt vara närvarande i vardagen.

Vilka vanliga misstag ser du bland klienter/elever du möter? 

Det är knepigt att säga vad ett misstag egentligen är. Men min egen lärdom är att det ger mycket mer att gå en kurs tillsammans med andra människor än att meditera själv med en app.

Vilket råd skulle du ge dig själv om du kunde åka tillbaka i tiden till när du upptäckte meditation?

Jag vet faktiskt inte. 

Vilken egenskap önskar du att det fanns mer av i världen? 

Det finns många. Jag tycker ömsesidighet känns intressant just nu. Till exempel att förstå varandras perspektiv och behov och öppen för att förändra sig själv. Det tror jag skapar en grund för inkludering, mångfald och att skapa saker tillsammans.

Finns det någon forskning om inre utveckling som du önskar mer av?

Det är kanske framför allt fältet jag själv försöker bidra till. Alltså, hur ledare som utvecklar till exempel närvaro och medkänsla kan omsätta det i yrkeslivet på ett sätt som skapa både effektivare organisationer och ett ökat välmående.

Vilka är dina bäst tips för att leva ett mer medvetet liv? 

En sak jag själv praktiserar just nu är att skriva dagbok varje morgon. Det hjälper mig att bli medveten om hur jag mår, mina val och vad de får för konsekvenser.

Vilka lärare har inspirerat dig?

När jag precis började meditera (igen) läste och lyssnade jag på populärlitteratur som förmedlade någon form av österländsk visdomstradition, t.ex. Eckart Tolle, Mooji, Osho med flera. De senaste tio åren har jag inspirerats av människor verksamma i gränslandet mellan västerländsk forskning och österländsk kontemplation, som Jack Kornfield, Arthur Zajonc, Jon Kabat-Zinn. Det där med “både och” har inspirerat mig väldigt mycket.

Vad gör dig närvarande?

Det finns många saker, men acceptans är mest kraftfullt.

Vilken bok vill du tipsa om?

Svår fråga. För några år sedan läste jag en populärvetenskaplig bok som hette “Why Buddhism is true”. Den handlade om meditation utifrån ett evolutionspsykologiskt perspektiv som kändes lite ovanligt. Annats tycker jag Jon Kabat-Zinns “Where ever you go, there you are” som är en tidlös klassiker.

Vilken dokumentär vill du tipsa om? 

Jag ser nästan aldrig på dokumentärer.

Vilken egenskap hos dig själv tycker du är mest utmanande?

Att jag har så så himla lätt för att fastna i mönster Det är förstås också en styrka.

Vad lyssnar du på?

Jag vet inte vad genren kallas, men det kan låta så här.

Vilken är din favoritpodd? 

Jag lyssnar inte så ofta på poddar, men jag gillar Mind & Life.

Har du någon oväntad talang? 

Jag har svart bälte i judo.

Hur ser en dag ut om du får bestämma helt själv? 

Jag går upp tidigt och jobbar med en artikel, sen åker jag skidor, äter hälsosam mat, går på yoga eller meditation samt umgås med vänner.

Vad har du lärt dig som du önskar att andra fick upptäcka

Att alla behöver upptäcka sin grej i sin egen takt.

Vad är du tacksam för?

Jag är tacksam för att jag fått bo i Åre i 3,5 år och utforskat ett helt annat liv än det i Stockholm.

Mindfulness på svenska

4.7
4.8
4.6

Utvalda artiklar

  • Ny serie – Stresshantering

    Tillsammans med psykologen Daniel Ek lanserar vi nu Stresshantering som utgår ifrån modern psykologi i form av KBT och ACT och innehåller övningar som är beprövade i studier.

  • Intervju med Kay Rung

    Kay Rung är utbildare och konsult samt driver företaget Friare Liv. Dessutom är han en av Mindfullys lärare. Här får vi lära känna honom närmare.

  • Sju tips för att skaffa sig vanan att meditera

    Vi vet att vi har skapat en vana när det känns märkligt när vi bryter den, exempelvis att gå och lägga sig utan att borsta tänderna. På samma sätt är det med meditation.