|

Therese Elgquist – Om meditation och mat

Therese Elgquist är matkreatör och konceptutvecklare med fokus på växtbaserad mat och hållbarhet. Hon har gett ut kokböckerna The New Green Salad och The New Green Protein. Thess ligger även bakom “Hållklarhetspodden” och är passionerad över mindful eating. Thess berättar om att mindful eating handlar om att äta med närvaro och att vara medveten om var vi har vår uppmärksamhet när vi äter men även var maten kommer ifrån. Vi pratar om hur meditation hjälper oss att inse att våra problem väldigt sällan är verkliga och att meditation kan vara som en liten semester i vardagen. Att det inte finns några rätt eller fel varken i meditation eller i matlagning. Thess ger rådet att bli 80 % mätt istället för att bli görmätt och att lyssna in kroppen istället för att lyssna på olika rön. Vi pratar om hur matlagning kan bli en meditation och att om man har tråkigt när man lagar mat så betyder det egentligen att man har brist på uppmärksamhet. Thess berättar om varför hon väljer växtbaserad mat och hur man kan tillföra olika texturer till maten. Och om vikten av att sätta sig ner själv utan några distraktioner och uppleva maten med alla våra sinnen. Vi pratar om att göra en liten ritual innan vi äter så att vi kan uppskatta den mer t ex genom att ta ett par medvetna andetag. Thess avslutar vårt samtal med att guida en meditation på mindful eating som du kan göra när du äter. Smaklig måltid!

Vill du veta mer eller komma i kontakt med Thess, gå till plantbasedbythess.com eller följ henne på instagram.com/plantbasedbythess.

Blev du sugen på att laga receptet i avsnittet så hittar du det här: https://www.breathein.se/therese-elgquist.