Intervju med Kay Rung

Kay Rung är utbildare och konsult samt driver företaget Friare Liv som ger ut böcker om medveten kommunikation. Dessutom är han en av Mindfullys lärare. Här får vi lära känna honom närmare.

Ett av Kay Rungs främsta intressen är att förstå och lära ut hur vi kan gå från teori till praktik när det kommer till kommunikation. Så att vi kan lösa komplexa problem och göra livet roligare och bättre medan vi är här. I vår intervju med Kay får vi även lära känna andra sidor av honom. Som hans intresse för skidor och energi, hur han upptäckte meditation och vilken egenskap han önskar mer av i världen.

Hur upptäckte du meditation?

Några tjejkompisar tog med mig på en meditationskväll och jag fattade ingenting. Det var nog när jag var runt 19 år. När jag upptäckte meditation var nog under en längre resa i Asien 3-4 år senare. Då mediterade jag formellt i djungeln under 10 dygn i södra Thailand. Kommer ihåg att jag kände mig rätt cool när jag gick omkring där bland munkar och meditatörer. En upplevelse som hjälpte mig att förstå att det finns grader av vakenhet var när en 1.5m lång varan rusade mot mig i djungeln. Då upplevde jag en stark närvaro i nuet från att ”bara ha mediterat” strax innan. Det var en upplevelse som har hjälpt mig att ”inte tro att man blir färdig” utan att det alltid går att expandera sin medvetenhet. Kommer ihåg att mycket fokus var på att vara medveten om kroppen och andningen då.  

Hur ser din meditationspraktik ut idag? 

Som ung ville jag fly lidandet och den här världen med meditation och andra aktiviteter. Men nu är jag mer intresserad av att vara människa så den medvetenhetsträning jag gör handlar mycket om att upptäcka vad det innebär att vara människa, både inåt och i mina relationer och världen. På senare år har medvetandet blivit mer mitt objekt att vara medveten om. Och rent formellt kan jag iaktta hur medvetandet skapar tolkningar och idéer som sedan bygger upp min upplevelse av verkligheten.

Vilka vanliga misstag ser du bland klienter/elever du möter? 

Jag jobbar ju med medveten kommunikation, så dom jag jobbar med samt utbildar försöker jag hjälpa att bli medvetna om hur vårt språk är med och formar vår upplevelse. Det är en form av medvetandeträning förtäckt till kommunikationsträning. Vanliga saker vi människor kämpar med är ju att skilja den delade verkligheten från de tolkningar vi har om vad som sker. Mycket av de missförstånd, relationsproblem och konflikter vi har handlar just om att vi blandar ihop vad som faktiskt händer med vad vi tänker om det som händer. En annan sak är att vi blandar ihop jag och du. Det vill säga att vi torvar in oss i varandras känslor och vem som har ansvar för vad. Det tar oftast mycket energi och när vi kan skilja på dessa saker upplever de flesta ett större inre lugn. Eller att det frigörs energi till annat än att höra kritik, slår på sig själv eller attackera andra.

Vilket råd skulle du ge dig själv om du kunde åka tillbaka i tiden till när du upptäckte meditation?

Jag var ändå rätt tidig med att intressera mig för medvetenhet. Så om jag skulle ge ett råd så skulle det vara att gå ännu mer ”all in”, när jag hade en enklare tillvaro som ung. Nu är ju livet fullt med åtaganden och ansvar som tar tid. 

Vilken egenskap önskar du att det fanns mer av i världen? 

Bra fråga, jag skulle vilja att det fanns mer medvetenhet om samband, hur saker sitter ihop eller påverkar varandra. Det är en av de sakerna som verkar göra att vi gör kortsiktiga eller suboptimala val i livet både som individer och som organisationer. Att ha kul är också en viktig egenskap. Att kunna njuta av stunden, för det är ju ändå rätt häftigt att vi får vara med om att leva som människor en stund. 

Vilka är dina bäst tips för att leva ett mer medvetet liv? 

Att umgås med människor som stödjer medvetet leverne. Det blir så mycket lättare när man är del i en gemenskap eller har vänner man kan dela nyfikenheten om livet med. Alternativt att leva utanför, typ i skogen. Så man inte har omgivningens påverkan på halsen, det är lättare att titta utanför socialiseringen då.

Vilka lärare har inspirerat dig?

När jag var yngre tillbringade jag mycket tid att läsa och lyssna på väldigt många inspirerande människor. Under flera år vara Osho en stor inspirations även Krisnamurti. Ram Das och Wade Muller har ocksåå gjort stor påverkan på mig.

Den som kanske gjort störst påverkan är Marshall Rosenberg, som på sitt finurliga sätt får ihop medvetenhet om vårt inre, till att också ta ut det i våra relationer på ett praktiskt sätt. De sista tio åren har även Ken Wilber hjälpt mig få ihop samband som jag sett men inte kunnat sätta ord på.

Vad gör dig närvarande?

Smaker och dofter, mat och gott vin. Att tävla på skidor, att vara närvarande till hur jag rör kroppen, använder motorik och kondition optimalt, samtidigt som jag kan vara uppmärksam på tankar och hur de påverkar mig i stunden. Jag gillar oxå att lyssna på musik själv, gärna på YouTube. Att se någon skapa musik som berör, det gör mig ofta mer närvarande och mer lenare inuti. Och i mitt arbete med kommunikation, hur ett ord eller en formulering kan skifta ett samtal till det bättre eller sämre.

Vilken bok vill du tipsa om?

Wow, blir glad av frågan för den påminner mig om en liten bok jag läste på en resa i Asien som ung. ”Surfing the Himalayas” och jag kommer ihåg att jag var helt fascinerad av den. Och det roliga är att jag försökte läsa den långt senare och då tyckte jag den var så barnslig. Det lärde mig att vissa böcker är perfekta i en fas i livet men kanske inte i hela livet. Boken ”Nonviolent Communication a language for life” av Marshall Rosenberg är kanske den som gjort störst intryck då det var den första boken som jag var med och gav ut på eget förlag.

Vilken dokumentär vill du tipsa om? 

För många, gillar vetenskapliga dokumentärer om energi, batterier och framtidens fordon. Det är både intressant och viktigt för oss att lösa som människor. Ser fram emot den dagen vi kan flyga utan att släppa ut kolväten i atmosfären.

Vilken egenskap hos dig själv tycker du är mest utmanande?

Min inre sen (läs Zen), den delen av mig som vill skjuta upp saker till sen.

Vad lyssnar du på?

Klassiskt till pop. Lite efter humör.

Vilken är din favoritpodd? 

Ekonomiekot 4min. För den lyssnar jag på med min son varje morgon i bilen, sen pratar vi om hur världen fungerar. Det är en underbar stund varje morgon när jag kör honom till skolan.

Har du någon oväntad talang? 

Det är något som andra kanske ska bedöma. Men nått jag ofta får höra är att jag är rolig men bara när jag inte försöker vara rolig. Så en omedveten komiker blir väl min talang då?

Hur ser en dag ut om du får bestämma helt själv? 

Då får jag ihop meningsfullt arbete med några timmars träning och avslutar sedan med god mat och umgänge med familjen. 

Vad har du lärt dig som du önskar att andra fick upptäcka

Att verkligheten alltid vinner. Så låt oss alliera oss med verkligheten.

Vad är du tacksam för?

Jag är tacksam för min farmor som visade mig glädjen i att ge till andra, det är något som jag njuter av ofta.

Vill du läsa mer om Kays arbete med Nonviolent Communication. Läs vår artikel om Medveten kommunikation här.

Mindfulness på svenska

4.7
4.8
4.6

Utvalda artiklar

  • Ny serie – Stresshantering

    Tillsammans med psykologen Daniel Ek lanserar vi nu Stresshantering som utgår ifrån modern psykologi i form av KBT och ACT och innehåller övningar som är beprövade i studier.

  • Intervju med Kay Rung

    Kay Rung är utbildare och konsult samt driver företaget Friare Liv. Dessutom är han en av Mindfullys lärare. Här får vi lära känna honom närmare.

  • Sju tips för att skaffa sig vanan att meditera

    Vi vet att vi har skapat en vana när det känns märkligt när vi bryter den, exempelvis att gå och lägga sig utan att borsta tänderna. På samma sätt är det med meditation.