Intervju med Moa Turander

Moa Turander driver Meya Minds som utbildar barn och ungdomar i verktyg för mental hälsa tillsammans med Sofia Kingstedt von Corswant. Hon har även tagit fram två serier i Mindfully: Meditation för barn och Meditation för ungdomar. I den här intervjun får vi lära känna Moa lite närmare.

Moa Turanders egna upptäckt av effekten i meditation och yoga, och förståelsen av hur kroppen och vårt mentala välbefinnande hänger ihop, gjorde att hon satsade och klev in som delägare i Meya Minds. Läs mer om hur Moa upptäckte meditation, vilka hennes favoritlärare är och vilket råd hon skulle ge sig själv om hon kunde resa tillbaka i tiden.

Moa Turander sitter på en bänk

Hur upptäckte du meditation?

Det var genom yogan först. Sen började jag att meditera med en meditationsapp under tiden jag var gravid på tunnelbanan när jag var på väg till jobbet. Det var då jag upptäckte hur skön stillheten är, var vi än befinner oss.

Hur ser din meditationspraktik ut idag? 

En morgonmeditation på 10 min sker oftast men inte alltid. Ibland kan den stilla meditationen ersättas med en aktiv meditation som t ex en superkort Dynamic meditation eller dans. När jag har möjlighet dagtid tycker jag att det är spännande att sitta kvar i en längre meditation om jag tränat hemma och är ostörd, då kroppen är avslappnad för att se vad som händer. När jag blir triggad känslomässigt kan jag om jag har tur och plats ibland lyckas fånga känslan medvetet, stanna med den och försöka acceptera den. Den sortens känslomeditation är en av de mer utmanande men också mer spännande upplevelserna. 

Vilka vanliga misstag ser du bland klienter/elever du möter? 

Att försöka ”sluta tänka”. Eller att lägga sig för bekvämt så man somnar istället för kan stanna kvar i uppmärksamheten. 

Vilket råd skulle du ge dig själv om du kunde åka tillbaka i tiden till när du upptäckte meditation?

Lyssna inte på den kritiska rösten när du åkt iväg i tanken. Varje dag är olika. 

Vilken egenskap önskar du att det fanns mer av i världen? 

Närvaro. Acceptans. Självkärlek. Då kommer kärleken till andra.

Vilka är dina bäst tips för att leva ett mer medvetet liv? 

Åk på retreat. Studera dig själv, din barndom och hitta sen stunder i vardagen (t ex med en app) där du kan fortsätta observera dig själv på egen hand. 

Vilka lärare har inspirerat dig?

Björn Natthiko Lindeblad, Sam Harris, Isa Khalawati, Byron Katie, Magnus Fridh, Kripa Patra, Sofia Kingstedt von Corswant, Axel Wennhall, Osho, Krish & Amana från Learning Love Institute och många fler.

Vad gör dig närvarande?

Fysisk aktivitet som dans, yoga, ridning, klättra på ett berg. Ren stillhet som sittande meditation. Närhet och fysisk beröring. Skratt och humor. Inspirerande arbete. Kunskap. God mat. Ja det finns mycket!

Vad lyssnar du på?

Bra musik! Sam Harris Waking Up eller Mindfully.

Vilken är din favoritpodd? 

 Sam Harris podcast Making Sense eller Melissa Woods podcast Health Move with Heart

Har du någon oväntad talang? 

Stå på händer? Kan spela lite piano och producerat lite elektronisk musik förut. DJ:a kanske?   

Vad har du lärt dig som du önskar att andra fick upptäcka

Att inte ducka för jobbiga känslor. När vi medvetet stannar med en jobbig känsla och låter den växa inom oss och få breda ut sig så ser vi att det mönster av energi som känslan utgör inte är mer än ett mönster av energi. Och att vi klarar av att tillåta den att finnas. Sen omvandlas det, och kvar finns en tillit till oss själva att jobbiga känslor inte är ”farliga” och inte har makten över vårt mående egentligen. Lidandet ligger mer i att ducka, trycka undan eller ignonera känslan. Men det här behöver man se efter för sig själv! 

Vad är du tacksam för?

Att jag är född i vår tidsålder och inte tidigare. Att vi aldrig slutar utvecklas. För yoga, meditation och alla verktyg som bjuder in till så mycket mer än det inrutade. 

Mindfulness på svenska

4.7
4.8
4.6

Utvalda artiklar

  • Ny serie – Stresshantering

    Tillsammans med psykologen Daniel Ek lanserar vi nu Stresshantering som utgår ifrån modern psykologi i form av KBT och ACT och innehåller övningar som är beprövade i studier.

  • Intervju med Kay Rung

    Kay Rung är utbildare och konsult samt driver företaget Friare Liv. Dessutom är han en av Mindfullys lärare. Här får vi lära känna honom närmare.

  • Sju tips för att skaffa sig vanan att meditera

    Vi vet att vi har skapat en vana när det känns märkligt när vi bryter den, exempelvis att gå och lägga sig utan att borsta tänderna. På samma sätt är det med meditation.